čtvrtek 19. června 2025

||RECEPT|| ČÍNA SE SLADKOKYSELOU OMÁČKOU

Tohle jídlo MILUJU! Hlavně teda tu omáčku. 😀 Čína se dá udělat na několik způsobů, s různými druhy masa a nebo, jak tomu bude v dnešním receptu, s tofu. Byť živočišné produkty jím, tak si ráda občas dám i něco vegetariánského nebo veganského a tofu mám velmi ráda. Ono tohle asi ani nebude pravá čína a spousta lidí, co vaření rozumí víc, by mě beztak ukamenovala, ale mně tohle strašně chutná a chci se o receptík podělit. 🙏čína s tofu



Co potřebujete?

  • tofu (mám marinované, konkrétně Lunter, marinované je za mě nejlepší)
  • sojovou omáčku 
  • solamyl nebo jiný typ škrobu, ale já mám bramborový asi nejradši 
  • čínskou zeleninovou směs (kupuju mražené různé značky a ještě jsem nenašla žádnou, co by mi vadila)
  • cibuli
  • česnek 
  • udon nudle (a nebo jiné čínské, rýži,.. - obměňuju dle toho, co mám doma)
  • koření na čínu, pálivou papriku, sušený česnek
  • sůl a cukr 
  • sezamová semínka
  • olej (já používám avokádový ve spreji z Aktinu)
Nejdřív si nakrájíme cibuli na půlměsíčky, česnek na kolečka a tofu na kostky. Rozpálíme pánev s trochou oleje, česnek a cibuli osmahneme, tofu obalíme v půlce lžičky solamylu a přidáme k cibuli, také můžeme přidat cca lžičku sezamových semínek. Celé restujeme, dokud tofu není opečené a pak dáme bokem. 
Do pánve po tofu nalijeme cca 200-250 ml vody (já dělám vše hodně od oka) a cca 4-5 lžic sojové omáčky. Přidáme asi lžící cukru a lžíci octa. Tady je na každém, aby si vyhrál s chutí, já to mám radši štiplavé, takže octa dávám trochu víc. Přidáme půl lžičky sušeného česneku a na špičku lžičky pálivé papriky (zase každý dle chuti). Dvě minutky povaříme a pak přidáme ve vodě rozmíchanou lžíci solamylu. Já raději dávám méně a pak kdyžtak přidám. Omáčku je se škrobem potřeba aspoň 10 minut nechat probublat. 
Mezitím si dáme vařit přílohu - udon nudle jsem dávala na 4 minuty do vařící vody. 
Omáčku slijeme bokem a na pánev hodíme zeleninovou směs, do té přidáme lžičku koření na čínu a lžíci sojové omáčky, necháme povolit. A je hotovo! Vše nandáme k sobě, můžeme ještě posypat sezamovými semínky na ozdobu. 
čína se sladkokyselou omáčkou

Je to fakt rychlovka, do půl hodinky mívám hotovo a vážně to miluju! Sladkokyselá omáčka zeleninu a tofu (nebo maso) skvěle oživí. 

Zaujal vás recept? Nebo máte nějaký svůj oblíbený recept na čínu? 💗

11 komentářů:

  1. Já občas něco vegetariánského vyzkouším, ale moje drahá polovice tofu neholduje, takže s tím musím opatrně :D. Já pseudo čínu dělám tak, že kousky kuřecího masa obalím v solamylu, orestuju, zastříknu sojovkou, přidám nudličky papriky a pórku, hrst buráků nebo oloupaných mandlí znovu orestuju, podliju, nechám krátce provařit a dochutím sojovkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni ti chlapi obecně s tím mají často problém, přitom třeba v tomhle se to ztratí :D To zní taky dobře, vyzkouším! Já oříšky do jídla moc nedávám, ale mamka dělá čínu taky s buráky a je to výborné.

      Vymazat
  2. Já si občas taky tofu dám, ale nijak zvlášť často. Vypadá to skvěle. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy na to je i celkem chuť, já ho mám ráda takhle v jídlech, kde se trochu ,,ztratí". :D Děkuji :)

      Vymazat
  3. Nevypadá to vůbec špatně)))
    Díky za virtuální návštěvu na mém blogu.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Moc ráda vyzkouším, s tofu nemám problém.
    Nesso, měj příjemný víkend. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak pak dej vědět, jak Ti chutnalo :) Krásný víkend i Tobě.

      Vymazat
  5. Vypadá to skvěle, mám ráda tomu, takže určitě zkusím 👍👍

    OdpovědětVymazat
  6. Jako tofu teda moc nemusím, ale tohle vypadá perfektně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Ti za komentář ♥

||RECENZE|| BOURJOIS HEALTHY MIX

Makeup je takový základní stavební kámen při líčení. Musí vám sedět, hezky krýt, nesmí oxidovat a zalézat do pórů . A takový ideální makeup...