Tohle jídlo MILUJU! Hlavně teda tu omáčku. 😀 Čína se dá udělat na několik způsobů, s různými druhy masa a nebo, jak tomu bude v dnešním receptu, s tofu. Byť živočišné produkty jím, tak si ráda občas dám i něco vegetariánského nebo veganského a tofu mám velmi ráda. Ono tohle asi ani nebude pravá čína a spousta lidí, co vaření rozumí víc, by mě beztak ukamenovala, ale mně tohle strašně chutná a chci se o receptík podělit. 🙏
Co potřebujete?
- tofu (mám marinované, konkrétně Lunter, marinované je za mě nejlepší)
- sojovou omáčku
- solamyl nebo jiný typ škrobu, ale já mám bramborový asi nejradši
- čínskou zeleninovou směs (kupuju mražené různé značky a ještě jsem nenašla žádnou, co by mi vadila)
- cibuli
- česnek
- udon nudle (a nebo jiné čínské, rýži,.. - obměňuju dle toho, co mám doma)
- koření na čínu, pálivou papriku, sušený česnek
- sůl a cukr
- sezamová semínka
- olej (já používám avokádový ve spreji z Aktinu)
Nejdřív si nakrájíme cibuli na půlměsíčky, česnek na kolečka a tofu na kostky. Rozpálíme pánev s trochou oleje, česnek a cibuli osmahneme, tofu obalíme v půlce lžičky solamylu a přidáme k cibuli, také můžeme přidat cca lžičku sezamových semínek. Celé restujeme, dokud tofu není opečené a pak dáme bokem.
Do pánve po tofu nalijeme cca 200-250 ml vody (já dělám vše hodně od oka) a cca 4-5 lžic sojové omáčky. Přidáme asi lžící cukru a lžíci octa. Tady je na každém, aby si vyhrál s chutí, já to mám radši štiplavé, takže octa dávám trochu víc. Přidáme půl lžičky sušeného česneku a na špičku lžičky pálivé papriky (zase každý dle chuti). Dvě minutky povaříme a pak přidáme ve vodě rozmíchanou lžíci solamylu. Já raději dávám méně a pak kdyžtak přidám. Omáčku je se škrobem potřeba aspoň 10 minut nechat probublat.
Mezitím si dáme vařit přílohu - udon nudle jsem dávala na 4 minuty do vařící vody.
Omáčku slijeme bokem a na pánev hodíme zeleninovou směs, do té přidáme lžičku koření na čínu a lžíci sojové omáčky, necháme povolit. A je hotovo! Vše nandáme k sobě, můžeme ještě posypat sezamovými semínky na ozdobu.
Je to fakt rychlovka, do půl hodinky mívám hotovo a vážně to miluju! Sladkokyselá omáčka zeleninu a tofu (nebo maso) skvěle oživí.
Zaujal vás recept? Nebo máte nějaký svůj oblíbený recept na čínu? 💗
Já občas něco vegetariánského vyzkouším, ale moje drahá polovice tofu neholduje, takže s tím musím opatrně :D. Já pseudo čínu dělám tak, že kousky kuřecího masa obalím v solamylu, orestuju, zastříknu sojovkou, přidám nudličky papriky a pórku, hrst buráků nebo oloupaných mandlí znovu orestuju, podliju, nechám krátce provařit a dochutím sojovkou.
OdpovědětVymazatOni ti chlapi obecně s tím mají často problém, přitom třeba v tomhle se to ztratí :D To zní taky dobře, vyzkouším! Já oříšky do jídla moc nedávám, ale mamka dělá čínu taky s buráky a je to výborné.
VymazatJá si občas taky tofu dám, ale nijak zvlášť často. Vypadá to skvěle. 🙂
OdpovědětVymazatNěkdy na to je i celkem chuť, já ho mám ráda takhle v jídlech, kde se trochu ,,ztratí". :D Děkuji :)
VymazatNevypadá to vůbec špatně)))
OdpovědětVymazatDíky za virtuální návštěvu na mém blogu.
Eva http://es-ideas.blogspot.com/
Děkuji :)
VymazatMoc ráda vyzkouším, s tofu nemám problém.
OdpovědětVymazatNesso, měj příjemný víkend. Helena
Heleno, tak pak dej vědět, jak Ti chutnalo :) Krásný víkend i Tobě.
VymazatVypadá to skvěle, mám ráda tomu, takže určitě zkusím 👍👍
OdpovědětVymazatTak dej vědět, jak chutnalo. :)
VymazatJako tofu teda moc nemusím, ale tohle vypadá perfektně.
OdpovědětVymazat